Bílkoviny a vláknina v luštěninách
Luštěniny obecně bývají doporučovány jako přírodní zdroj bílkovin a vlákniny. Toor dál není výjimkou. Tento druh luštěniny z východní Indie připomíná vzhledově i chuťově náš hrách, ačkoliv někomu může přijít podobnější čočce nebo fazolím.
Díky výživovým hodnotám se toor dál těší oblibě především mezi vegetariány a vegany jako náhražka masa. Dál je také velmi dobře stravitelný díky absenci slupky.
Tip: Uvařte hrách toor dal s trochou kurkumy, špetkou soli a ghíčkem a máte uvařený rychlý oběd.
Rychlá příprava toor dálu
Půlený očištěný hrách toor dál bývá součástí polévek, slaných kaší, ale také příloh. Můžete jej také použít jako alternativu k rýži jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo naopak ho s rýží jíst. Potěší vás při přípravě tím, že nevyžaduje předchozí namáčení a doba vaření je krátká. Toor dál je ideální pro ty, kteří dbají o vyvážený zdravý jídelníček.
Způsob použití: Propláchněte pod tekoucí vodou a vložte do hrnce s čistou chladnou vodou zhruba na 15 minut. Poté vařte zakryté zhruba 5 – 7 minut.
Složení: toor dal (žlutý hrách) – loupaný půlený
Upozornění: Skladujte v chladu a suchu. Po otevření doporučujeme uchovávat v uzavřeném obalu.
Výživové údaje na 100 g (nevařené)
Energetická hodnota
1373 kJ / 324 kcal
Tuky
0,8 g
– z toho nasycené mastné kyseliny
0,1 g
Sacharidy
54,1 g
– z toho cukry
4,9 g
Bílkoviny
20,6 g
Vláknina
9,2 g
Sůl
0,01 g