Bílé zlato
Z klasické pohádky dobře víme, že bez soli to nejde, nicméně její přílišné množství organismu škodí, zvláště té běžné kuchyňské. Himálajská sůl na rozdíl od té klasické bílé není rafinovaná, nijak chemicky upravovaná a neobsahuje žádná aditiva.
Miliony let stará sůl pochází z období, kdy byl Himálaj ještě pod vodou, těží se v pákistánských dolech a řadí se mezi nejčistší a nejkvalitnější soli na světě. Říká se jí také „bílé zlato“ – červená a růžová sůl je pak zbarvena díky malému množství oxidu železa.
Minerály a stopové prvky
Himálajská sůl obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků v přirozené podobě – vápník, draslík, hořčík, železo, zinek, mangan, stopové množství jódu a mnoho dalších.
Sůl se těží ručně, je omývána a sušena na slunci. Pouze asi 10 % vytěžené soli je možné použít jako stolní sůl.
Výhody himálajské soli:
sůl vytvořená přírodou
nejstarší a nejčistší sůl na světě
těží a zpracovává se ručně
obsahuje 84 esenciálních minerálů v dobře vstřebatelné formě
zdroj mnoha minerálů a stopových prvků
vhodná na každodenní použití v teplé a studené kuchyni
je dobře stravitelná a nezatěžuje organismus
Himálajská sůl v ájurvédě
Dle ájurvédy je slanost jednou ze základních chutí v lidském životě. Slaná chuť je nezbytná pro růst, pro udržení rovnováhy vody a elektrolytů, pro správné trávení, vstřebávání a odstraňování toxinů. Slaná chuť uvolňuje Vátu, zesiluje Pittu a Kaphu. Sůl je nezbytná pro naše zdraví, nelze ji tak z jídelníčku zcela vyřadit, ovšem její přebytek je naopak nezdravý a vede k nerovnováze v těle. Velkou roli hraje jak kvantita, tak kvalita.
Použití: Pro ochucení teplých i studených pokrmů.
Složení: krystalická sůl jedlá (obsah NaCl 98 %)
Neobsahuje žádné chemické příměsi, bez přidaného jódu. Vhodná pro každodenní použití.
Skladování: V teplotách od 20–45 °C a vlhkosti vzduchu od 54–87 %.