Moruše patří mezi takzvané staré odrůdy, tedy ty, které naše prababičky velice dobře znaly a měly je na zahrádce, zatím co v současné době je pěstuje už málokdo. Historie pěstování moruše však sahá o mnohem dál než jen pár generací pozpátku. Moruše totiž původně pochází z Číny, kde má její pěstování více než 5000 let starou historii. Že vám název moruše něco připomíná? Jde totiž právě o tu rostlinku, jejímiž listy se živí noční motýl bourec morušový, z jehož kukel se vyrábí hedvábí. Velice zajímavé na stromech moruší je, že mají vysokou schopnost regenerace a dokáží žít i s hlubokými a neošetřenými ránami po mnoho let. Je to tím, že jejich dřevo obsahuje latexové látky, které brání hnití a usychání dřeva.
Plody moruše vypadají velice podobně jako plody ostružin, jen nerostou na keřích, ale na stromě. Existuje spousta druhů moruše. Mezi ty nejrozšířenější patří moruše bílá, černá, a červená. Plody moruše jsou velmi měkké a šťavnaté, díky tomu jsou sice naprostou delikatesou, ale zase