Len se ve střední Evropě pěstuje po staletí. Je významnou hospodářskou surovinou pro výrobu textilních vláken a člověku prospěšná jsou i lněná semínka. Objevují se jako součást pekárenských výrobků již desítky let, ale největší podíl živin z nich získáme šetrným mletím nebo drcením. Mají totiž velmi tvrdou slupku, která se obtížně žvýká, a výhodnější je vždy těsně před konzumací využít služeb mlýnku, mixéru, nebo hmoždíře. Neměli bychom je však drtit do zásoby, protože velmi rychle v nich žlukne tuk a ztrácí své původní vlastnosti.
A proč bychom měli do svého jídelníčku zařadit zrovna semena lnu?
Především jsou velmi významným zdrojem nenasycených mastných kyselin, prospěšných pro náš organismus, zvláště vynikají výrazným obsahem složky omega-3. V naší středoevropské stravě převládá podíl omega-6 mastných kyselin, který by měl být ve vyváženějším poměru s omega-3. Ty se vyskytují ve větším množství především v tučných mořských rybách, ve vlašských ořeších, a právě ve lněném