Vůně a chuť koriandru
Pochází z východního Středomoří a západní Asie, dá se však pěstovat i u nás. Dobře vyzrálé plody jsou příjemně aromatické s charakteristickou ořechovou vůní. Má pikantní hořkosladkou chuť. Přidává se do ostrých jídel, kde dokáže stáhnout jejich pálivost. Používá se v mnoha kuchyních po celém světě, zejména v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni.
Opražené kuličky tvoří hlavní složku kari směsí.
Pro lepší stravitelnost
Koriandr je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, jako jsou A, B1, B2 a C. Je také ideální bylinkou při potížích s trávením, usnadňuje trávení těžkých a mastných jídel a příznivě ovlivňuje nadýmání, křeče v žaludku i střevech.
Koriandr podporuje správnou funkci slinivky a kardiovaskulárního systému, kde příznivě ovlivňuje míru cholesterolu v krvi. Harmonizuje činnost močového ústrojí a navíc je to antioxidant.
Zajímavost: Koriandr je jednou ze složek oblíbené ájurvédské směsi KKF pro podporu trávení – kromě koriandru je tam také fenykl a kumín (římský kmín).
Použití: Celý koriandr je vhodný k nakládání okurek, hub, červené řepy, zelí. Používá se jako součást směsí koření na maso (Chicken Masala, Kari koření), zeleninových jídel a polévek. Přidává se do sladkého i slaného pečiva. Dochucuje omáčky, likéry i vína a exotickou chuť dodá i několika druhům cukrovinek.
Složení: koriandr setý – celý plod (Coriandrum sativum)
Skladování: Uchovávejte v chladu a suchu. Po otevření doporučujeme skladovat v uzavřené nádobě pro zachování chuti a čerstvosti produktu.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota
298 kcal
Tuky
17,77 g
Sacharidy
54,99 g
-z toho cukry
41,9 g
Bílkoviny
12,37 g