Kokosové mléko raz dva
BIO sušené mléko je určeno k rychlé přípravě tekutého kokosového mléka nebo krému, kdykoli na něj dostanete chuť. Tím, že si můžete vždy odměřit množství, které zrovna potřebujete, vám nezůstanou v lednici načaté a zapomenuté nápojové krabice či konzervy podléhající zkáze.
Jak se sušené kokosové mléko vyrábí?
Kokosové mléko se získává lisováním dužiny kokosových ořechů. Nejedná se o kokosovou vodu. Mléko obsahuje z větší části kokosový olej, který znemožňuje přeměnu na instantní prášek. Proto je nutné přidávat přísady, které olej stabilizují a umožní při sušení přeměnu v prášek. NEOBSAHUJE KASEINÁT ANI JINÉ PŘÍSADY NA BÁZI MLÉKA.
Proč je kokosové mléko dobré pro naše zdraví:
Silně podporuje imunitní systém díky kyselině laurové (kterou oceníte při herpes nebo nachlazení),
má antibakteriální, antimykotické a antivirové vlastnosti,
poskytuje další zdroj vitamínu C v těle,
kladnou stránkou kokosového mléka je také obsah vitamínů B1, niacinu, kyseliny listové, vitamínu C a E
významnější podíl mají v kokosovém mléce pak draslík, fosfor, kyselina pantotenová, sodík, jód, železo, vápník, hořčík a selen,
kokosové mléko je zdrojem vápníku pro zdravé kosti a zuby,
kokos neobsahuje lepek,
výborné pro podporu hubnutí, kokosové mléko je vhodné konzumovat několikrát týdně – urychluje trávení, navozuje pocit sytosti
Kokosové mléko v ájurvédě
V ájurvédě se kokosové mléko obecně doporučuje lidem s nevyváženou Váta dóšou. Kokosové mléko je chladivé, a tudíž skvělé pro vyvážení Pitty, ale je také velmi sladké a krémové, pro Kaphu je tak vhodné konzumovat jej spíše střídměji.
Příprava: Sušené kokosové mléko obsahuje 60-65 % kokosového oleje (ten má bod tání při 23-26 °C), doporučujeme jej tedy rozpustit v teplé nebo horké vodě. Pro rozmíchání můžeme použít mixer, shaker nebo obyčejnou vidličku. Dle požadované hustoty smícháme 1-3 polévkové lžíce mléka s cca 200 ml teplé vody.
Tip: Vyrobte si oblíbené Kurkumové mléko s tímto kokosovým mlékem a podporujte svůj organismus během celého roku.
Využití: Kokosové mléko se používá zejména v thajské a indické kuchyni pro dochucení omáček nebo příloh. Také výborně poslouží jako doplněk smoothies, zmrzliny, pudinků, krémů či polévek. Hodí se pro přípravu alkoholických i nealkoholických míchaných nápojů jako je například Piňa Colada. Lze jej však konzumovat i přímo v suchém stavu. Kokosové mléko a výrobky z něj jsou výbornou alternativou pro vegany a jedince se specifickými dietními omezeními.
Přirozeně neobsahuje lepek, laktózu, bez GMO, veganský produkt.
Složení: dehydratovaný extrakt z dužiny kokosových ořechů* (97,5 %), maltodextrin* (2 %), arabská guma* (0,5 %)
*z ekologického zemědělství
Skladování: Doporučujeme uchovávat při pokojové teplotě a nízké vlhkosti. Uchovávejte na čistém a suchém místě.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota
2958 kj / 708 kcal
Tuky
55 g
– z toho nasycené mastné kyseliny
50 g
Sacharidy
25 g
– z toho cukry
9 g
Vláknina
0 g
Bílkoviny
5 g
Sůl
25 mg