Pšenice pochází z divokých trav a patří k nejstarším plodinám pěstovaným člověkem. Provází nás od počátků zemědělství, tedy mnoho tisíc let. Za tu dobu samozřejmě vznikla spousta druhů a odrůd. Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Tato obilnina zůstává základem výživy člověka a poskytuje potravu většímu počtu obyvatel planety než kterákoliv jiná plodina.
Tipy a recepty na použití pšeničných otrub:
pečivo – otruby můžete přidat do domácího chleba nebo třeba housek a obohatit je tak o vlákninu
müsli – otruby vsypejte do vašeho oblíbeného müsli, výborné jsou například s jogurtem, chutnat vám budou i v domácích müsli tyčinkách
sladké pečivo – zapracujte otruby do muffinů nebo sušenek a přidejte jim tak nový rozměr
kaše – při snídani můžou být otruby i součástí kaše
zahušťování – husté polévky jako zelňačka lze ke konci zahustit i otrubami, stačí po přidání už jen 5 minut povařit
Zařazení: Mlýnský obilný výrobek –