Kmín pochází z Asie a severní a střední Evropy. K nejvýznamnějším producentům kmínu patří Nizozemsko, stejně jako Německo, Polsko a Maroko. Pěstuje se také ve Spojených státech. Odborníci se domnívají, že východoevropský kmín je jemnější než holandský. V Alsasku se místní „Munsterský sýr“ tradičně podává s kmínem na malých talířcích.
První pěstování kmínu sahá až do starověku. Za starých časů se kmín žvýkal, aby se zbavil zápachu z úst. V Evropě se objevil až ve středověku. Tato zrna mají dosti ostrý zápach a mírně palčivou, kořenitou, hořkou chuť. Kromě jídel se z kmínu připravují také ochucené vodky a likéry. Používá se také v kosmetice, především ve formě oleje.
Kmín je nejlepší skladovat v těsně uzavřené nádobě, mimo světlo, díky čemuž si uchová chuť a vůni po mnoho měsíců. Pokud jde o kulinářství, vyplatí se ho přidat na konci vaření, aby jeho hořkost nedominovala chuti pečlivě připraveného pokrmu.
Zařazení: Koření
Země původu: Česká republika
Složení: Kmín celý 100%.
Popis
Další informace
E-shop | |
---|---|
Značka |