Cukrová třtina je vysoká mohutná tráva, která může mít až 6 metrů. Ve stéblech se nachází dřeň s obsahem cukru kolem 20 %. Vyskytuje se pouze v tropických oblastech s bohatou půdou. Získává se z ní třtinový cukr a při jeho výrobě vzniká vedlejší zbytkový produkt, který nazýváme melasa. Někdy bývá nazývána také jako „černé zlato“ nebo „černý zázrak“. V severní Americe byla ještě ke konci minulého století melasa velmi oblíbeným sladidlem. Dodnes ji najdete v mnoha tradičních amerických receptech na koláče a pudinky.
Tipy a recepty na použití třtinové melasy
pečení – melasa slouží dobře k oslazení pečených dezertů
krémy – i studené dezerty můžete sladit melasou
kaše – poté, co si svoji oblíbenou snídani posypete ovocem, ořechy nebo semínky, zalijte ji navrch ještě melasou
zmrzlina – zkuste domácí zmrzlinu sladit melasou
nápoje – čaj nebo smoothie, melasa bude výborným sladidlem u obou
Zařazení: Přírodní sladidlo – melasa.
Země původu: Mimo EU.
Složení: Melasa z cukrové