Černý rybíz
Černý rybíz pochází ze severní Evropy a Asie. V Rusku byl pěstován již v 11. století, zejména v klášterních zahradách, ale také ve městech a osadách. Předpokládá se, že pěstování v Evropě začalo koncem 17. století. Je to beztrnný keř, jehož cenné vlastnosti jsou známy již od sv. Hildegardy z XII. století, pro příznivé působení na lidský organismus byl tradičně využíván odvar z listů, kůry nebo kořenů. V posledních letech se díky své vysoké účinnosti stále v širší míře používají také pupeny. Dosud byla vydána celá řada vědeckých pojednání a studií o výjimečných vlastnostech této plodiny. Listové a pupenové části obsahují silice, třísloviny, vitamíny, flavonoidy, pektiny a fytoncidy. Plody jsou považovány za vitamínovou bombu (zejména vysoký obsah vitaminu C) a např. ve Velké Británii během druhé světové války, kdy bylo obtížné získat většinu běžného ovoce bohatého na vitamín C (citrusových plodů), vláda pěstování černého rybízu podpořila a ten se brzy stal významným
Naděje Černý rybíz kalina rozmarýn P8 50 ml
129 Kč
Popis
Další informace
E-shop | |
---|---|
Značka |