Ovesné otruby jsou produktem vznikajícím při zpracování ovsa. Jako vedlejší produkt bývají proto často lidmi podceňované. Navozují ale pocit rychlého zasycení. Obsahují především části slupek, mohou v nich však být i klíčky nebo vnitřní pletivo. Oves je často oblíbený u celiaků, protože jim jeho konzumace většinou nečiní potíže jako jiné obiloviny.
Tipy a recepty na použití ovesných otrub:
pečivo – otruby můžete přidat do domácího chleba nebo třeba housek a obohatit je tak o vlákninu
zahušťování – husté polévky jako zelňačka lze ke konci zahustit i ovesnými otrubami, stačí po přidání už jen 5 minut povařit
müsli – otruby můžete vsypat do vašeho oblíbeného müsli, výborné jsou například s jogurtem, chutnat vám budou i v domácích müsli tyčinkách
placky – ovesné otruby jsou i chutnou součástí sladkých i slaných pečených placek
sladké pečivo – zapracujte otruby do muffinů nebo sušenek a přidejte jim tak nový rozměr
Zařazení: Mlýnský obilný výrobek – otruby.
Zemědělská produkce: